امروز شنبه ۸ اردیبهشت ۱۴۰۳

همکاری مهندسان ایران و عراقی در تکمیل پروژه سرداب حرم مطهر حسینی

تاریخ ارسال : سه شنبه ۴ بهمن ۱۴۰۱ نویسنده : مدیریت

عتبه حسینی طرح احداث ۴ سرداب گرداگرد ضریح مطهر را به شرکت ارض القدس عراق واگذار کرده بود که برادران عراقی برای اتصال این چهار سرداب با چالش فنی و مهندسی مواجه شدند.
مسئولان عتبه حسینی که پیش‌تر توان مهندسان ایرانی را در اجرای طرح لاغرسازی و مقاوم سازی ستون‌های اطراف ضریح مطهر دیده بودند، از ستاد توسعه و بازسازی عتبات برای کمک به برادران عراقی برای غلبه بر این چالش فنی کمک خواستند.
متخصصان ایرانی با مطالعه دقیق فیزیک خاک و شرایط بستر حرم مطهر و با درک کامل از میزان خطری که اجرای این طرح ممکن است برای سازه تاریخی حرم مطهر ایجاد کند، پیشنهاد احداث دهنه‌هایی به طول ۶.۵ متر، عرض ۱۲ و ارتفاع حدود ۵ متر در نقطه اتصال سرداب‌ها را دادند که هم اکنون با موفقیت در حال تکمیل است.
احداث سرداب‌ها و اتصال آن‌ها به یکدیگر، فضایی در حدود ۴ هزارمترمربع را در اختیار زائران قرار می‌دهد. بنا به درخواست تولیت محترم حرم و برای تسهیل در ورود و خروج زائران به سرداب، زیرگذری نیز از داخل سرداب به بیرون حرم در حال ساخت است که در آینده زائران بتوانند از صحن حضرت زینب (س) به حرم و بالعکس تردد کنند.

احداث سرداب رأس الشریف در حرم امام حسین علیه‌السلام از حدود چهار سال گذشته آغاز شد و بر اساس برنامه‌ریزی اولیه قرار بود سال گذشته تکمیل شود.

اما با شیوع کرونا چندین ماه ساخت این طرح متوقف شد و همین امر م‌جب شد تا تکمیل این سرداب به تعویق بیفتد. البته در اربعین سال گذشته و امسال هم بخشی از سرداب رأس الشریف برای افزایش فضای زیارتی حرم ارباب بازگشایی شد.

با این وجود، به دلیل اینکه هنوز احداث این سرداب تکمیل نشده بود، مجدد بسته و‌عملیات عمرانی به ویژه زیباسازی در این بخش ادامه پیدا کرد.

هم‌اکنون سرداب رأس الشریف به عنوان یکی از سرداب‌های حرم حسینی که قرار است به سرداب القبله و صحن حضرت زینب سلام‌تلله علیها متصل شود، تکمیل شده و مراحل پایانی را طی می‌کند؛ به طوری که تنها بخش زیباسازی و نما باقی مانده است و پس از تکمیل، سرداب رأس الشریف به روی زائران بازگشایی می‌شود. البته بخشی از این سرداب که قرار است به سرداب القبله متصل شود، همچنان مسدود خواهد بود.

همچنین سرداب قبله در ضلع جنوبی حرم امام حسین علیه‌السلام که قرار است سایر سرداب‌های حرم حسینی را به یکدگیر متصل کند، به عنوان بزرگ‌ترین سرداب حرم ارباب به شمار می‌رود؛ تاجایی که چهار هزار نفر بر ظرفیت تعداد زائران حرم می‌افزاید.